Registrácia na šiesty Missing Maps mapathon Slovakia online

Registrácia na Missing Maps mapathon Slovakia online #6AMAVET klub č. 962 s Fakultou riadenia a informatiky Žilinskej univerzity v Žiline, UNIPO Mappers a partnermi organizuje Missing Maps mapathon Slovakia online #6 vo štvrtok 24. februára 2022. (obsah aktualizovaný 14.2.)

Čo sa na mapathone bude diať?

Na mapathone budeme spoločne podľa satelitných snímok vytvárať digitálnu mapu Konžskej demokratickej republiky. V tejto krajine sme už v minulosti mapovali v provinciách Severné Kivu a Južné Kivu (úloha 3, úloha 4, úloha 6, úloha 17). Tentokrát to budú budovy v lesoch okolo mesta Kambove v provincii Haut-Katanga. Na online stretnutí medzi nami privítame Christiana Pottiera, ktorý bol s Lekármi bez hraníc na misii v tejto krajine v roku 2020 a porozpráva nám o práci manažéra financí a ľudských zdrojov v teréne. Pokiaľ nemáte skúsenosti s online mapovaním, nevadí. Všetko sa na mieste naučíte. Po krátkom školení už budete môcť sami mapovať. Ak máte skúsenosti, tým lepšie.

Školenie v troch skupinách

  • začiatočníci pri školení získajú prvé skúsenosti s úpravami OpenStreetMap pomocou ID editora,
  • skúsenejší mapéri sa budú môcť naučiť program JOSM – voľne dostupný pokročilý editor pre OpenStreetMap,
  • pokročilí mapéri so znalosťami základov JOSM sa môžu vyškoliť na validátorov údajov, ktorí kontrolujú výsledky práce ďalších dobrovoľníkov. Vyškoliť čo najväčší počet validátorov je aktuálne tá najdôležitejšia úloha mapathonov po celom svete. Sú nedostatkoví a dôležití, tak sa pridajte!

Srdečne pozývame aj skúsených užívateľov, ktorí už žiadne školenia nepotrebujú a chcú len nerušene mapovať. Ak patríte do tejto skupiny dobrovoľníkov a chceli by ste sa pridať do organizačného tímu, tak nás prosím vopred kontaktujte a po skončení mapathonu sa radi s Vami porozprávame o spolupráci.

Vyplňte prosím prihlášku účastníka cez registráciu na Eventbrite.

Čo potrebujete na mapathon?

Nepotrebujete mať predchádzajúce skúsenosti. Všetky nástroje sú zadarmo a open source. Pokiaľ ešte nemáte účet na OpenStreetMap, vytvorte si ho. Potom prosím vyplňte prihlášku účastníka cez registráciu na Eventbrite. Ak chcete byť v skupine skúsenejších mapérov, je potrebné mať na počítači vopred nainštalovaný a aktualizovaný JOSM (voľne na stiahnutie) a programovací jazyk Java (voľne na stiahnutie). Pokiaľ chcete byť v skupine validátorov, potom majte aspoň základnú znalosť editora JOSM. Ideálne je preto najskôr absolvovať mapathon v skupine JOSM a na nasledujúcom mapathone prejsť k validátorom.

Zdieľajte udalosť na Facebooku, Instagrame, LinkedIn, Mapstodone, Twitteri!

Na Vašu účasť sa tešia organizátor AMAVET 962, spoluorganizátori Fakulta riadenia a informatiky Žilinskej univerzity v Žiline, UNIPO Mappers a partneri mapathonu Lekári bez hraníc, Slovenský skauting, Missing Maps Slovakia, Missing Maps Brno, Missing Maps Olomouc.